Događaji

IN MEMORIAM-Prof. dr Goran Kronja

Počasni član Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, Goran Kronja, rođen 01.01.1948. Detinjstvo je proveo u Sarajevu, a školu i Medicinski fakultet u Beogradu završio je 1973, zatim i Sanitetsku oficirsku školu, kada postaje oficir JNA, te kao doktor Ratnog vazduhoplovstva JNA službuje na Batajničkom aerodromu.
Na zahtev predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, godinu dana je bio lični doktor Moamera el Gadafija, predsednika Libije. Po povratku iz Libije (1978), završava specijalizaciju iz Opšte hirurgije (1982) pod rukovodstvom profesora dr Isidora Pape i od tada radi na Klinici za opštu i vaskularnu hirurgiju VMA, a zatim na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.

Tokom radnog veka uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA, u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svetskim centrima, odakle je donosio dragocena znanja i veštine. Začetnik je transplantacione hirurgije na VMA (250 transplantacija bubrega), a do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg. Do odlaska u penziju (2006,kao sanitetski pukovnik) uradio je oko 16000 operacija.
Ostaće upamćen po svojoj izuzetnoj hirurškoj tehnici po kojoj je bio nadaleko poznat u Srbiji i regionu, širokim dijapazonom operacija i nadasve velikim medicinskim znanjem koje je nesebično delio sa svojim saradnicima i učenicima. Kao profesor vaskularne hirurgije na VMA odškolovao je većinu današnjih vaskularnih hirurga srednje generacije.